دوره 6، شماره 16 - ( 2-1390 )                   جلد 6 شماره 16 صفحات 143-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Sahraei G, Heydari A, Mirzaee Moghadam M. The role of Beyhaghi’s allegories in the articulation of the atmosphere of distrust in the court of Masoud Ghaznavi. Journal title 2011; 6 (16) :119-143
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-1796-fa.html
صحرایی قاسم، حیدری علی، میرزایی مقدم مریم. نقش تمثیل‌های بیهقی در تبیین بی‌اعتمادی‌ در دربار مسعود غزنوی. عنوان نشریه. 1390; 6 (16) :119-143

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-1796-fa.html

1- دانشگاه لرستان ، ghasem.sahrai@yahoo.com
2- دانشگاه لرستان
چکیده:   (9096 مشاهده)

در تاریخ بیهقی به‌کارگیری ابزارها و امکانات هنری و ادبی، از جمله تمثیل، تنها برای زینت و بخشیدن زیبایی هنری به اثر نیست، بلکه این ابزار در ژرف‌ساخت خود اهداف خاص نویسنده را نیز می­پروراند؛ به عبارت دیگر، نویسنده گاه مجبور می­شود با توجه به موقعیت اجتماعی و سیاسی خود یا حال و مقام اشخاصی که موقعیت­های مختلف اثرش را می­سازند، اندیشه­ها و مقاصد خود را با استفاده از شیوه­های غیرمستقیم همچون به­کارگیری تمثیل­ها و حکایات مناسب و... برای خواننده آشکار کند. به این ترتیب، خواننده پس از کنار زدن حجاب ظاهر تمثیل و حکایت می­تواند به معنای تازه و جالبی دست یابد که به دلیل آمیختگی آن با هنجارهای ادبی مؤثرتر واقع می­شود.   هدف این مقاله آن است که با بررسی برخی حکایات و تمثیل­های تاریخ بیهقی نشان دهد چگونه ابوالفضل بیهقی برای نشان دادن محیط و زمانه فتنه­زا و آشوب‌ساز خود و نیز تحلیل بی­اعتمادی­های موجود در دربار مسعود غزنوی از شیوه بیان غیرمستقیم و قابل تفسیر تمثیل استفاده کرده است.

متن کامل [PDF 270 kb]   (1046 دریافت)

فهرست منابع
1. احمدی، بابک (1381) ساختار و هرمنوتیک. چاپ دوم. تهران: گام نو.
2. احمدی، بابک و دیگران [مترجم] (1387) هرمنوتیک مدرن: گزینه جستارها. چاپ هفتم. تهران: مرکز.
3. براهنی، رضا (1368) کیمیا و خاک (مؤخره‌ای بر فلسفه ادبیات). چاپ سوم. تهران: مرغ آمین.
4. بیهقی، ابوالفضل محمدبن‌حسین (1389) تاریخ بیهقی. تصحیح علی‌اکبر فیاض. چاپ دوم. تهران: علم.
5. بیهقی، ابوالفضل محمدبن‌حسین (1383) تاریخ بیهقی. 3 جلد. به کوشش خلیل خطیب‌رهبر، چاپ چهارم. تهران: مهتاب.
6. پورنامداریان، تقی (1375) رمز و داستان‌های رمزی در ادب فارسی. چاپ چهارم. تهران: علمی ‌و فرهنگی.
7. تودوروف، تزوتان (1382) بوطیقای ساختارگرا. ترجمه محمد نبوی. چاپ دوم. تهران: آگه.
8. داد، سیما (1371) فرهنگ اصطلاحات ادبی. تهران: مروارید.
9. سجودی، فرزان (1382) نشانه‌شناسی کاربردی. تهران: قصه.
10. سلیم، غلامرضا (1350) «توجیه تمثیل‌های تاریخ بیهقی». یادنامه ابوالفضل بیهقی. بی‌جا. صص 353-333.
11. شمیسا، سیروس (1383) انواع ادبی. چاپ دهم (ویرایش سوم). تهران: فردوس.
12. فتوحی، محمود (1386) بلاغت تصویر. تهران: سخن.
13. معین، محمد (1371) فرهنگ فارسی. چاپ هشتم. تهران: امیرکبیر.
14. میرصادقی، جمال (بی‌تا) ادبیات داستانی قصه، داستان کوتاه، رمان. چاپ دوم. تهران: ماهور.
15. واعظی، احمد (1380) درآمدی بر هرمنوتیک. تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.