دوره 6، شماره 16 - ( 2-1390 )                   جلد 6 شماره 16 صفحات 168-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Arab Bafrani A. A rhetorical critical study of the story of " Zaal and Roudabeh" in Ferdowsi’s Shahnameh and the Story of "Jamshid and the king of Zabol’s daughter" in Asadi’s Garshasbnameh. Journal title 2011; 6 (16) :145-168
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-1797-fa.html
عرب بافرانی علیرضا. نقد بلاغی داستان «زال و رودابه» شاهنامه فردوسی و داستان «جمشید و دختر شاه زابل» گرشاسب‌نامه اسدی. عنوان نشریه. 1390; 6 (16) :145-168

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-1797-fa.html

پیام نور نائین ، bafrani57@gmail.com
چکیده:   (10089 مشاهده)

آن‌چه در باب شاهنامه و شاهنامه‌سرایی در کتاب‌های مختلف ذکر شده مؤید برتری هنر فردوسی در نظم کاخ بلند اوست. از جمله دلایلی که افسون کلام فردوسی سخن را به آسمان علّیین برد و در عذوبت به ماءمعین رساند، توجه به مسائل بلاغی، انسجام و هماهنگی طرح و وحدت لحن شاهنامه است. توجه به مسائل بلاغی و به‌خصوص هنر داستان‌سرایی، نکته‌ای است که از دید اکثر مقلّدان فردوسی دور مانده است. از جمله این آثار، گرشاسب‌نامه اسدی طوسی است. گرشاسب‌نامه با وجود آنکه از دید بعضی صاحب‌نظران تالی شاهنامه شمرده شده از تقلید صرف فراتر نرفته است. مقایسه بلاغی داستان زال و رودابه در شاهنامه و نیز داستان جمشید و دختر شاه زابل در گرشاسب‌نامه اسدی با وجود بعضی تشابهات صوری در ساختار داستان موضوع این تحقیق قرار گرفته است. نتایج بررسی طرح و ساختار این دو اثر، وحدت لحن و صورخیال به‌خصوص تشبیه و استعاره، نشان‌دهنده هنر والا و برتری شاهنامه بر گرشاسب‌نامه است.

متن کامل [PDF 240 kb]   (1549 دریافت)

فهرست منابع
1. اسدی طوسی (1389) گرشاسب‌نامه. تصحیح حبیب یغمایی. چاپ دوم. تهران:‌ دنیای کتاب.
2. اسلامی ندوشن، محمدعلی (1374) زندگی و مرگ پهلوانان در شاهنامه. چاپ ششم. تهران: آثار.
3. امامی، نصرالله (1377) مبانی و روش‌های نقد ادبی. تهران: جام.
4. ترابی، محمد (1382) نگاهی به تاریخ و ادبیات ایران. تهران: ققنوس.
5. حمیدیان، سعید (1383) درآمدی بر اندیشه و هنر فردوسی. چاپ دوم. تهران: ناهید.
6. رزمجو، حسین (1388) قلمرو ادبیات حماسی ایران. جلد اول. چاپ دوم. تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
7. سیدحسینی، رضا (1385) مکتب‌های ادبی. جلد اول. چاپ دوم. تهران:‌آگاه.
8. شمیسا، سیروس (1386) معانی. تهران: میترا.
9. صادقیان، محمدعلی (1371) طراز سخن در معانی و بیان. ‌یزد: دانشگاه آزاد اسلامی.
10. صفا، ذبیح‌الله (1366) تاریخ ادبیات ایران. جلد 2. چاپ چهاردهم.‌ تهران: فردوس.
11. صفا، ذبیح‌الله (1352) حماسه‌سرایی در ایران. چاپ سوم. تهران: امیرکبیر.
12. فردوسی، ابوالقاسم (1374) شاهنامه. ‌به کوشش و زیر نظر سعید حمیدیان. چاپ دوم. تهران: ‌داد.
13. کادن، جی، ای (1380) فرهنگ توصیفی ادبیات و نقد. ترجمه کاظم فیروزمند. تهران: ‌ شادگان.
14. مکاریک، ایرنا ریما (1385) دانش‌نامه نظریه‌های ادبی معاصر. ترجمه مهران مهاجر. چاپ دوم. تهران: آگاه.
15. میرصادقی، جمال (1376) ادبیات داستانی. تهران: علمی.
16. نظامی عروضی (1376) چهار مقاله. شرح و توضیح رضا انزابی‌نژاد. تهران:‌ جام.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.