دوره 1، شماره 3 - ( پاییز و زمستان- 1383 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 100-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Shafi’i Kadkani M. The Remains of the Language of Qumis in Abolhasan Kharaghani’s Words. Journal title 2004; 1 (3) :81-100
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-811-fa.html
شفیعی‌کدکنی محمدرضا. بازمانده‌های زبانِ قدیم قومِس در سخنانِ ابوالحسنِ خرقانی. عنوان نشریه. 1383; 1 (3) :81-100

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-811-fa.html

دانشگاه تهران ، shafiikadkani@yahoo.com
چکیده:   (9109 مشاهده)

در این مقاله بعد از معرّفی ِفشرده‌ای از زندگی ابوالحسن خرقانی (352-425) عارف بزرگ ایرانی، به جستجوی بازمانده‌های زبان کهنِ ناحیه قومس (بخشی از استانِ جدیدالاحداث سمنان) پرداخته شده است؛ زبانی که در ضمن گفتارهای خرقانی، بعد از هزارسال باقی مانده است و نشان می‌دهد که در زبان ناحیه قومس هزار سال پیش، چه نوع واژگانی و چه نوع ساختارهایی در فعل‌ها و پیشاوندهای فعلی وجود داشته است که با زبانِ رسمی متون ادبی زبان فارسی دری متفاوت بوده است. تاکنون درباره زبان کهن ناحیه قومس، مطالعه‌ای انجام نگرفته است، نه به‌وسیله ایرانیان و نه بردستِ خاورشناسان و زبا‌ن‌شناسان فرنگی. و این یادداشت می‌تواند سرآغازی برای این رشته مطالعات باشد. منابعِ نویافته ولی بسیار قدیمی مقامات خرقانی، و مقامات بایزید که اساس این پژوهش است، تاکنون از دسترس ارباب تحقیق به دور بوده است.

متن کامل [PDF 207 kb]   (859 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي |

فهرست منابع
1. ابوالرجاء قمی؛ تاریخ‌الوزراء؛ به‌کوشش محمدتقی دانش‌پژوه؛ تهران: مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، 1363.
2. خاقانی شروانی،‌ افضل‌الدین بدیل؛ دیوان خاقانی شروانی؛ به‌کوشش ضیاءالدین سجادی؛ تهران: زوار، 1338.
3. خرقانی، ابوالحسن؛ منتخب نورالعلوم؛ به‌کوشش مجتبی مینوی؛ تهران: طهوری.
4. سمعانی، عبدالکریم‌بن محمد؛ کتاب‌الأنساب؛ اعتنی بنشره د.ی. مرجلیوث؛ لیدن: بریل، مؤسسه اوقاف گیب، 1912.
5. سهروردی، شهاب‌الدین؛ المشارح و المطارحات؛ در: مجموعه مصنفات شیخ اشراق؛ تهران: انجمن شاهنشاهی فلسفه، 1355/1397.
6. عطّار نیشابوری؛ تذکره‌الاولیاء؛ نسخه گنج‌بخش پاکستان، شماره 2775 به تاریخ 697.
7. عطّار نیشابوری؛ تذکره‌الاولیاء؛ تحقیق رنولد الن نیکلسون؛ لیدن: بریل، 7-1905.
8. علی‌بن ابی‌طالب؛ نهج‌البلاغه (با ترجمه فارسی قرن پنجم و ششم)؛ به اهتمام عزیزالله جوینی، تهران: انتشارات دانشگاه تهران، 1377.
9. محمدبن منوّر؛ اسرارالتوحید فی مقامات الشیخ ابی‌سعید؛ به‌تصحیح محمدرضا شفیعی‌کدکنی؛ 2ج، تهران: آگاه، 1366.
10. مقامات خرقانی‌(ذکر قطب السالکین ابوالحسن خرقانی قدس سره)؛ در: مجموعه تحریرات خواجه‌عبدالله انصاری، نسخه مرادملا به شماره 1796، فیلم شماره 483 کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران.
11. مقدسی، محمدبن احمد؛ احسن التقاسیم فی معرفه الأقالیم؛ طبع دخویه؛ الطبعه الثانیه، لیدن، 1906.
12. یاقوت حموی، ابوعبدالله؛ معجم‌البلدان؛ بیروت: دارصادر، 1399/1979.
13. یاقوت حموی، ابوعبدالله؛ معجم‌الأدبا (ارشادالاریب)؛ مطبوعات دارالمأمون، ؟.
14. Daryaee, Touraj; Šahrestāīhā Ī Ērānšahr, with English and Persian Translations and Commentary; Mazda Publishers, 2002.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.